0

V košíku zatiaľ nič nie je

Spôsoby doručenia

  • PPL / Express One 5,90 EUR
  • GLS 5,90 EUR
  • Zásielkovna 3,90 EUR
  • Zásielkovna - doručenie na adresu 5,90 EUR

Nakúpte ešte za 59.9 EUR a získajte dopravu ZADARMO

Tovar dodáme do 3 pracovných dní
Do košíka
späť

Rýchlo a zdravo: 7 tipov na prípravu jedál v tlakovom hrnci

Varili v ňom už naše babičky. Hovorili mu aj papiňák a bol pre ne nenahraditeľným pomocníkom v kuchyni. Dnes zažívajú tlakové hrnce boom. Čoby nie. Dokážu totiž urýchliť prípravu pokrmov. Navyše sa tepelnou úpravou v pare nestratí zo surovín toľko vitamínov a chuti, jedlo zostane voňavé a šťavnaté.

tlakový hrnec na přípravu masa i zeleniny

Čaro spočíva v tom, že v tlakovom hrnci sa suroviny varia pri vyššom tlaku než je bežný atmosférický tlak. Teplota varu sa posúva o zhruba 20 °C vyššie, teda na 120 °C, a to zaručuje rýchlejší proces varenia. Nielenže nevystojíte pri sporáku dieru, ale rovnako znížite spotrebu energie a nebudete musieť drhnúť poprskanú varnú dosku.

Tlakové hrnce sú vhodné na všetky typy sporákov. Z ich používania nemusíte mať obavu, na trhu nájdete kvalitné bezpečné kúsky. A pretože majú veľký objem (väčšinou až 4 alebo 6 litrov), uvaríte v nich dobroty z jedného hrnca pre celú rodinu. Na čo máte chuť dnes?

1. Vývar

Poctivý silný vývar je superjedlo, ktoré nás dokáže zdvihnúť na nohy po chorobe, po alkohole alebo v chladných zimných mesiacoch. Navyše je základom prípravy ďalších pokrmov, hlavne omáčok a polievok. Nech už máte radi vývar slepačí, hovädzí, kurací či zeleninový alebo hoci z bravčových kostí, nemusíte varenie naťahovať niekoľko hodín a strážiť, aby vývar príliš nevrel. V papiňáku bude pripravený rýchlo a bez starostí.
 
Ako na to? Do tlakového hrnca dajte mäso, najlepšie aj kosti, rebrá alebo skelety, z ktorých sa vyvarí potrebná chuť aj vitamíny a minerály, a pridajte zeleninu. Odporúčame použiť zeler, mrkvu, petržlen, celú cibuľu a pár strúčikov cesnaku (podľa množstva). S mrkvou opatrne, aby polievka nechutila príliš sladko. Nezabudnite pridať korenie – bobkový list, guľky čierneho korenia a nového korenie. Vyvariť dajte aj čerstvú vňať z ligurčeka, petržlenu či póru.

vývar z tlakového hrnce

 
Hotový vývar sceďte. Potom osoľte a dochuťte. Použite napríklad mleté čierne korenie alebo štipku čili. Pretože vyvarené mäso z tlakového hrnca bude mäkké až rozpadávajúce sa, nakrájajte ho na kocôčky a pridajte do hotového vývaru. Ak máte radi v polievke haluštičky či rezance, uvarte ich zvlášť napríklad s čerstvou zeleninou a vložte až do hotového. Vývar na tanieri ozdobte vetvičkami čerstvej pažítky alebo petržlenovej vňate.

2. Zemiaky

Zemiaky uvaríte v papiňáku tak rýchlo, že to ani nezbadáte. Či už ošúpané, alebo so šupkou, v ktorej sú dôležité vitamíny. „Zemiaky” stačí variť cca 6 minút. Čas sa počíta od natlakovania hrnca.

Varené zemiaky môžete podávať ako prílohu s cibuľkou, pažítkou a roztopeným maslom, rozpučené s mliekom na zemiakovú kašu alebo ich využiť na ďalšie kuchárske dobroty. Napríklad nakrájať na kocôčky a pripraviť z nich zemiakový šalát. Nastrúhané sa používajú ako prísada do zemiakových placiek a zemiakových ciest, aby bola vianočka, mazanec či šišky s makom vláčnejšie.

VIETE, PREČO...

…sa tlakovému hrncu vlastne hovorí papiňák? Ide o prezývku Denisa Papina, vynálezcu tejto kuchynskej vychytávky.

 

3. Guláš

Guláš je rýchle a jednoduché jedlo, ktoré chutí celej rodine. V tlakovom hrnci ľahko pripravíte najprv cibuľku, ktorú posypete paprikou a následne orestujete mäso, aby sa zatiahlo. Potom okoreňte, osoľte, prelisujte cesnak, zalejte vodou, zavrite hrniec a nechajte uvariť. Hovädziemu mäsu stačí po natlakovaní zhruba pol hodina, bravčovému 25 minút.

Uvarený guláš dochuťte k spokojnosti vášho maškrtného jazýčka a prípadne zahustite zápražkou alebo rozmixovaním niekoľkých kúskov mäsa s omáčkou. Na tanieri ozdobte cibuľou. Výborne bude chutiť s domácim kváskovým čerstvo upečeným chrumkavých chlebom. Ak vás už klasický guláš u vás doma omrzel, vyskúšajte napríklad zemiakový, hlivový alebo cícerový.

4. Rizoto

V tlakovom hrnci je príprava tradičného talianskeho jedla hotová za pár minút. Stačí v papiňáku opražiť nakrájanú cibuľku a orestovať na nej mleté mäso s korením a bylinkami. Potom pridajte surovú ryžu a mrazenú alebo na kocôčky nakrájanú čerstvú zeleninu, zalejte vodou, premiešajte, zavrite papiňák a dajte variť. Od natlakovania stačí zhruba 5 až 7 minút. Na dozdobenie rizota na tanieri použite pór, kyslé uhorky alebo strúhaný syr

použití tlakového hrnce na sporáku

5. Strukoviny

Strukoviny by mali tvoriť aspoň 10 % vašej stravy. Ale tá príprava… Variť hrach, fazuľu, cícer alebo sóju je pri snahe o rýchly obed či večeru zdĺhavé. Papiňák dokáže varenie skrátiť o niekoľko desiatok minút. Cícer v ňom uvaríte do 40 minút, menšiu fazuľu za cca 25 minút, sóju do pol hodiny, šošovicu a hrach do 20 minút. Získate tak do svojho jedálneho lístka kvalitné bielkoviny v lepšie stráviteľnej podobe.
Uvarené strukoviny potom môžete servírovať ako prílohu alebo z nich pripraviť polievku, cícerový hummus či ich pridať do zeleninových zmesí a šalátov.

6. Detské príkrmy

Prvé detské jedlá potrebujú dostatok vitamínov, krehké chudé mäso, mäkkú zeleninu a s dieťaťom v náručí často rýchlu a nenáročnú prípravu. Papiňák pomôže so všetkým, čo mamky potrebujú. Výhodou použitia tlakového hrnca navyše je, že v ňom rýchlo zmäkne aj tvrdšia zelenina ako zeler či červená repa a dá sa potom do príkrmov ľahko rozmixovať.

7. Všetky druhy mäsa

Je jedno, či do tlakového hrnca zavriete jeden druh alebo rovno mäsovú zmes. Po otvorení nájdete mäkké rozpadajúce sa mäso. Nie je to síce steak na médium, ale vďaka krehkej a šťavnatej chuti si na ňom pochutia aj maškrtný mäsožrúti. Papinov hrniec je ideálny na tepelnú úpravu mäsových zmesí, bravčového, hovädzieho aj kuracieho mäsa či na prípravu trhaného mäsa, ktoré potom bude obľúbenou súčasťou domácich burgerov s barbecue omáčkou.
 

TIP SPOD POKRIEVKY

Do papiňáka môžete dať mäso spolu s prílohou. Z jedného hrnca potom vytiahnete skvelé kotletky na tymiane so zemiakmi, pečený bôčik na sladkokyselej kapuste alebo hoci plnené papriky.

postup_plněné papriky v tlakovém hrnci
Späť hore

Produkty z článku

Náhradné tesnenie k tlakovým hrncom PROVENCE 3,5 l a 5 lNáhradné tesnenie k tlakovým hrncom PROVENCE 3,5 l a 5 l (2x)Kód: 270106
Skladom > 10 ks 5,50 EUR s DPH
Náhradné tesnenie k tlakovým hrncom TORO VICTORIANáhradné tesnenie k tlakovým hrncom TORO VICTORIAKód: 270229
Skladom > 10 ks 4,19 EUR s DPH
Bochníková forma na chlieb TORO 27,5x15cmBochníková forma na chlieb TORO 27,5x15cm (1x)Kód: 390129
Skladom > 10 ks 5,50 EUR s DPH
Bochníková forma na chlieb TORO 28x17cmBochníková forma na chlieb TORO 28x17cm (1x)Kód: 263317
Skladom > 10 ks 8,39 EUR s DPH
Bochníková forma na chlieb TORO 31x11,5cmBochníková forma na chlieb TORO 31x11,5cmKód: 390127
Skladom > 10 ks 5,89 EUR s DPH
Ošatka na chlieb Toro okrúhla priemer 20 cm prírodný pedigOšatka na chlieb Toro okrúhla priemer 20 cm prírodný pedigKód: 360598
Skladom > 10 ks 10,90 EUR s DPH
Ošatka na chlieb Toro oválna 21 x 15 cm prírodný pedigOšatka na chlieb Toro oválna 21 x 15 cm prírodný pedigKód: 360614
Skladom > 10 ks 12,19 EUR s DPH
Keramická škrabka na zemiaky s pozdľžnou čepeľou TOROKeramická škrabka na zemiaky s pozdľžnou čepeľou TORO (1x)Kód: 263446
Skladom > 10 ks 2,89 EUR s DPH
Škrabka na zemiaky PROVENCEŠkrabka na zemiaky PROVENCEKód: 260827
Skladom > 10 ks 3,79 EUR s DPH
Škrabka na zemiaky s pozdľžnou čepeľou PROVENCEŠkrabka na zemiaky s pozdľžnou čepeľou PROVENCE (2x)Kód: 260825
Skladom > 10 ks 3,79 EUR s DPH
Univerzálna škrabka VICTORINOX 2 ostrie, červenáUniverzálna škrabka VICTORINOX 2 ostrie, červenáKód: VX760751
Skladom 5 ks 6,29 EUR s DPH
Strúhadlo štvorhranné, nerezStrúhadlo štvorhranné, nerezKód: 261198
Skladom > 10 ks 6,29 EUR s DPH
Strúhadlo šesťhranné nerezové, 22 x 9,5 cmStrúhadlo šesťhranné nerezové, 22 x 9,5 cmKód: 260318
Skladom > 10 ks 8,39 EUR s DPH
Strúhadlo šesťhranné, nerez, 20,5 x 10,3 cmStrúhadlo šesťhranné, nerez, 20,5 x 10,3 cmKód: 260320
Skladom > 10 ks 8,39 EUR s DPH

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • TORO
  • PROVENCE
  • Kitchisimo
  • BEKA
  • Brabantia
  • AMEFA
  • Richardson Sheffield
  • Heidrun
  • LocknLock