0

V košíku zatiaľ nič nie je

Spôsoby doručenia

  • PPL / Express One 5,90 EUR
  • GLS 5,90 EUR
  • Zásielkovna 3,90 EUR
  • Zásielkovna - doručenie na adresu 5,90 EUR

Nakúpte ešte za 59.9 EUR a získajte dopravu ZADARMO

Tovar dodáme do 3 pracovných dní
Do košíka
späť

Ako správne marinovať mäso na grilovanie, aby si všetci pochutnali

Radi grilujete, ale obávate sa, aby ste mäso dobre marinovali a nepodávali hosťom neochutený steak alebo presolený špíz? Máme pre vás tipy na grilovanie, ktoré zaručene pripravia dobroty, pri ktorých si všetci budú oblizovať prsty.

rodinné grilování na zahradě

Základom chutného steaku je kvalitné mäso. Ideálne chladené alebo v prípade červeného mäsa chladené a vákuovo vyzreté. Ak rozmrazujete mäso, vyberte ho z mínusových teplôt v dostatočnom predstihu a uistite sa, že ho nerozmrazujete rýchlo v mikrovlnnej rúre. Najlepšie je zabezpečiť simäso na grilovanie u renomovaného mäsiara. Potom môžete ľahko nakrájať steaky vysoké 2 až 3 cm. Plátky grilu z hypermarketov sú zvyčajne príliš nízke. Kusy mäsa pripravené na grilovanie neklepte. 

Zabudnite na marinády kúpené v obchode

Kúpené marinády zbytočne zhoršujú chuť mäsa. Zmes na marinovanie steakov si môžete ľahko pripraviť z olivového oleja, korenia a byliniek. Cesnak, tymian alebo rozmarín budú chutiť výborne. Čerstvý tymian a rozmarín môžete použiť aj na ozdobu mäsa na grile. Táto kombinácia je ideálna na prípravu hovädzích steakov, ale je univerzálne použiteľná na všetky druhy mäsa.

jak osolit maso na grilování

Do marinády na bravčovú krkovičku použite horčicu alebo med pre výraznejšiu chuť a kuracie mäso marinujte v jogurte s bylinkami a citrónovou šťavou. Ak grilujete jahňacie mäso, použite rozmarín, cesnak alebo borievku, pretože rozptyľujú špecifickú vôňu tohto druhu mäsa.

Mäso marinujte v pripravenej zmesi aspoň 24 hodín, aby mohlo absorbovať všetky chute a zmäklo. Soľte až po marinovaní, inak mäso zbytočne pustí šťavu. 

Tip z Kastroliku


Ak si nie ste istí množstvom soli, spomeňte si na tip profesionálov. Na mäso dávajú toľko gramov soli, koľko sú 2 % hmotnosti surového mäsa. Ak solíte menej, počítajte s 1,8 %. Okrem steakov môžete tento výpočet použiť aj na hamburgery, sekanú, steaky, skrátka na akýkoľvek recept s mäsom. Nezabudnite, že soľ sa môže niekedy nachádzať aj v korení.

Ak chcete dosiahnuť väčšiu krehkosť mäsa, ktoré nie je veľmi vyzreté, skúste ho marinovať v kyslých zmesiach. Použite ocot, citrónovú šťavu, jogurt alebo čerstvú ananásovú šťavu. 

grilování naloženého masa

Ak budú na grilovačke aj deti, vyberte pre ne chudšie a menšie kusy mäsa; ideálne sú morčacie alebo kuracie prsia alebo bravčová panenka. Marinádu pripravte z jogurtu a trochy byliniek, ale nepoužívajte ostré korenie ani príliš veľa cesnaku.

Recepty na marinády

A pretože niekedy neradi varíme od oka, prinášame tri recepty na osvedčené kombinácie ingrediencií, ktoré dodajú mäsu tú správnu chuť.

Medovo-pivná marináda: 100 ml svetlého piva, 100 ml sójovej omáčky, 2 lyžice medu, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, vetvička rozmarínu a lyžička sladkej papriky. 

Horčicová marináda: 4 lyžice olivového oleja, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, 1 lyžica horčice, 1 lyžička sladkej papriky, korenie, 1 lyžička soli.

Jogurtová marináda: pohár bieleho jogurtu, lyžica olivového oleja, lyžička mletej červenej papriky, hrsť nasekaných lístkov čerstvej bazalky, lyžica sójovej omáčky, štipka soli. 

Mäso pokládajte na rozpálený gril

Už sme spomínali, že mäso by malo byť marinované aspoň 24 hodín, ale nebojte sa ho nechať marinovať aj dlhšie. Hodinu alebo dve pred grilovaním ich nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Steaky z chladničky nikdy nedávajte priamo na rozpálený gril. Ak ste mäso marinovali v olejovej marináde a budete ho grilovať na grile, zotrite prebytočný olej, aby zbytočne nekvapkal do ohňa a nespôsoboval jeho vzplanutie, a osoľte ho, ako je uvedené vyššie.

grilování masa na rozehřátém grilu

Pripravené steaky položte na dostatočne rozpálený gril (približne 250 °C), ale nie taký horúci, aby sa mäso na povrchu pripálilo. Potom postupne mierne znižujte teplotu, ale je dôležité, aby sa mäso na začiatku zatiahlo a nepustilo šťavu. Preto na otáčanie mäsa nepoužívajte vidličku ani iné špajdle, ale zaobstarajte si grilovacie kliešte alebo iné praktické obracačky. 

letní grilování

Späť hore

Produkty z článku

-28 %Grilovací hlboký rošt CAMPING 30x25cm čiernyGrilovací hlboký rošt CAMPING 30x25cm čiernyKód: 267324
Skladom > 10 ks 7,60 EUR5,50 EUR s DPH
Grilovacie tácky Quickpack, 4 ksGrilovacie tácky Quickpack, 4 ksKód: 400004
Skladom > 10 ks 2,50 EUR s DPH
Jednorazový gril 27x22x5cm 500gJednorazový gril 27x22x5cm 500gKód: 1267326
Skladom > 10 ks 4,60 EUR s DPH
Ručný rozfúkavač ohňaRučný rozfúkavač ohňaKód: 263182
Skladom > 10 ks 2,80 EUR s DPH
Kuchynská grilovacia rukavica TOROKuchynská grilovacia rukavica TORO (2x)Kód: 263572
Skladom > 10 ks 2,89 EUR s DPH
Korenie trhané mäso 70gKorenie trhané mäso 70gKód: 46424
Skladom > 10 ks 2,50 EUR s DPH
Elektronický zapaľovač MIX fariebElektronický zapaľovač MIX fariebKód: 871125254466
Skladom > 10 ks 2,89 EUR s DPH

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • TORO
  • PROVENCE
  • Kitchisimo
  • BEKA
  • Brabantia
  • AMEFA
  • Richardson Sheffield
  • Heidrun
  • LocknLock