0

V košíku zatiaľ nič nie je

Spôsoby doručenia

  • PPL / Express One 5,90 EUR
  • GLS 5,90 EUR
  • Zásielkovna 3,90 EUR
  • Zásielkovna - doručenie na adresu 5,90 EUR

Nakúpte ešte za 59.9 EUR a získajte dopravu ZADARMO

Tovar dodáme do 3 pracovných dní
Do košíka
späť

Ako si rýchlo, zdravo a chutne pripraviť rybu na panvičke

Jednoduché a zdravé, pritom veľmi chutné. Ryby sú delikatesou na sviatočných aj všedných tabuliach. Dajú sa pripravovať na niekoľko spôsobov. Najrýchlejším je opečenie na panvici. Akú panvičku na to vybrať? Kožou hore, alebo dole? Maslo, alebo iný tuk? Aké korenie? A ako pripraviť rybu po mlynársky? Dočítate sa v tomto článku.

ryba upečená na pánvi

Ak na panvici pečiete rybie filé s kožou, pripravujte mäso kožou dole. Ak by ste rybu položili do rozpáleného tuku kožou nahor, mäso sa zbytočne rýchlo prepečie a vysuší. Pri príprave kožou dole stačí počkať, kým sa mäso nezačne zaťahovať, a párkrát preliať horúcim maslom. Ak chcete predsa len rybu opiecť aj z druhej strany, urobte to až nakoniec, najlepšie ju nechajte len dôjsť s vypnutým sporákom

Teplota rozpálenej panvice by mala byť okolo 150 stupňov. Rybu však vkladajte, až keď bude tuk v panvici naozaj rozpálený. Pokiaľ nebude mať dostatočnú teplotu, vytekajúce šťavy sa prichytia na panvičku a kúsok mäsa sa pri obracaní alebo vyberaní rozpadne

Tip z Rajnice

S korením to na ryby alebo filety nepreháňajte. Chuť vynikne pri použití kvalitnej morskej soli, čerstvých byliniek, napríklad tymianu, petržlenu, póru, a trošky korenia alebo kvapky bieleho vína.

Aký použiť tuk? Môžete, samozrejme, použiť olej alebo masť, chuť rýb však najviac vynikne pri pečení na masle. Dodá mäsu vôňu a zlatistú farbu. Pozor však na to, že maslo má pomerne nízky dymový bod. Pri príprave na masle sa teda snažte neprekročiť teplotu opekania viac ako na 150 stupňov alebo použite ghí, prepustené maslo. Tak či tak, ryba je veľmi krehká a nízkokalorická surovina, na panvičke by určite nemala plávať vo veľkej vrstve tuku, ak ju pripravujete na prírodno a nie v trojobale. 

Filety opekajte 4 až 5 minút. Celú rybu pečte zhruba 4 minúty z každej strany. Pre lepšiu šťavnatosť nechajte ešte päť minút dôjsť v rúre rozohriatej na cca 50 stupňov.

rodinné vaření

Ryba na panvičke po mlynársky alebo s hermelínom

Chutným receptom, ktorý je kompromisom medzi filé obalenom v trojobale a klasickým filé opekanom na masle je ryba po mlynársky. Pripravíte ju tak, že filé obalíte v ochutenej múke a potom opečiete rovnako ako pri príprave filé. Na obalenie použite hladkú múku (klasickú alebo jemne mletú celozrnnú) a zmiešajte so soľou a korením, napríklad sušeným cesnakom, kurkumou alebo inou koreniacou zmesou či so sušenými bylinkami. Múka opečením vytvorí chrumkavú krustičku
 

ryba na pánvi s hermelínem

Ak radi experimentujete a skúšate rôzne chute, hneď ako bude mäso zatiahnuté a budete ho nechávať dôjsť v rúre alebo na panvičke (pokojne môžete prikryť pokrievkou), položte na filé plátok hermelínu a nechajte roztiecť. Na panvičku môžete prihodiť tiež zeleninu, ktorá získa z rybieho výpeku výbornú chuť a môžete obed servírovať z jednej panvice. 

Akú panvičku na prípravu rýb použiť 

Na ryby nie je potrebná žiadna špeciálna panvica. Ideálne použite univerzálnu panvičku s nepriľnavým povrchom. Ak chcete čo najviac napodobniť prípravu ryby na grile vrátane mriežkovania, vyskúšajte grilovaciu panvicu. Na opekanie celých rýb máme v ponuke oválne tvarovanú panvičku na ryby.

příprava lososa na grilovací pánvi

Späť hore

Produkty z článku

Korenie na ryby, 80 gKorenie na ryby, 80 gKód: 44122
Skladom > 10 ks 2,29 EUR s DPH
Nerezová škrabka na ryby TORONerezová škrabka na ryby TORO (1x)Kód: 267290
Skladom > 10 ks 2,09 EUR s DPH
Ochranné sitka na panvicu 3 ks, 19/24/28 cmOchranné sitka na panvicu 3 ks, 19/24/28 cm  (2x)Kód: 263579
Skladom > 10 ks 6,70 EUR s DPH

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • TORO
  • PROVENCE
  • Kitchisimo
  • BEKA
  • Brabantia
  • AMEFA
  • Richardson Sheffield
  • Heidrun
  • LocknLock